Schleglov "Pogovor o poeziji" in Platonov "Simpozij" - Snoj, Vid (Primerjalna književnost, 2006)
Utemeljitelj nemške zgodnje romantike Friedrich Schlegel je v premisleku o pesništvu od začetka rabil filozofske ideje in pojme. Po drugi strani je v literarnem časopisu Athenäum za ta premislek namesto privajene oblike razprave kmalu vpeljal literarnomorfno zvrst fragmenta. Spis "Pogovor o poeziji" (1800) pa je oblikoval kot dialog, ki s celotno inscenacijo, se pravi z govorom na izbrano témo in potem s pogovorom o njem znotraj izbrane družbe, še zlasti spominja na Platonov "Simpozij" (ok. 380 pr. Kr.). Vendar je Platonov "Simpozij" pogovor o lepem, Schleglov "Pogovor" pa simpozij o pesništvu. V tem se med njima zasnavlja tudi pomembna duhovnozgodovinska razlika.
Keywords: Schlegel, Friedrich, 1872-1929; Literarne študije; Plato, 427-347 pr.n.š.; poezija; literarna teorija; literary theory; poetika; aesthetics; estetika