The impact of strain rate on sheet metal formability at room temperature - Pepelnjak, Tomaž (RMZ-materials and geoenvironment, 2013)
Hitrost deformacije je pri preoblikovanju v toplem in vročem stanju ključni parameter procesa tako pri preoblikovanju pločevine kot tudi pri masivnem preoblikovanju. Nasprotno od tega je vpliv hitrosti preoblikovanja le redko analiziran za preoblikovanje v hladnem. V članku je analiziran vpliv hitrosti deformacije na krivuljo plastičnosti jekla za globoki vlek kakovosti DC04, pridobljeno z enoosnim nateznim preizkusom. Po ovrednotenju krivulj plastičnosti v odvisnosti od hitrosti deformacije smo z dvema hitrostima izvedli tudi globoki vlek preizkusne pravokotne škatle. Opazovali smo potek preoblikovalne sile in lokalizacijo materiala v odvisnosti od preoblikovalne hitrosti.
Keywords: preoblikovanje pločevine; sheet metal forming; deep drawing; globoki vlek; hitrost deformacije; strain rate; room temperature forming; hladno preoblikovanje