The impact of academic publishing on the quality of education, research work, and the development of the profession - Voga, Metka (Slovenian veterinary research, 2024)
Veterinarska medicina se nahaja na pomembni prelomnici, ki zahteva refleksijo o njeni vlogi v družbenopolitičnem kontekstu in premišljeno obravnavo aktualnih izzivov. Poudarjena so predvsem vprašanja o pomenu razvoja znanstvenih področij, o širjenjenju novih odkritij in znanstvenih spoznanj, o spodbujanju strokovnih razprav in o povezovanju znanosti in širše javnosti. Pri tem imajo znanstvene revije pomembno vlogo. V Sloveniji to nalogo prvenstveno izpolnjuje Slovenski veterinarski zbornik (SVZ). Revijo, ki jo izdaja Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani v okviru Založbe Univerze v Ljubljani, odlikuje objava prispevkov v angleškem jeziku z izvlečki v slovenščini, kar povečuje njeno dostopnost domači in mednarodni strokovni javnosti. Ožji uredniški odbor SVZ je 30. septembra 2024 v Zbornični dvorani Univerze v Ljubljani organiziral delavnico z naslovom Vpliv izdajanja znanstvenih revij na kakovost izobraževanja, raziskovalno delo in razvoj stroke. Cilji delavnice so bili povečati prepoznavnost revije, spodbuditi avtorje k pripravi prispevkov, izboljšati odzivnost recenzentov, osvetliti izzive lokalnega izdajanja mednarodnih znanstvenih revij in okrepiti sodelovanje med revijami sorodnih področij. Razpravljali smo tudi o pomenu spodbujanja na dokazih temelječe veterinarske medicine kot osrednjega načela strokovnega delovanja in razvoja.
Keywords: academic publishing; akademsko založništvo; education quality; kakovost izobraževanja; profession development; raziskovalno delo; razvoj stroke; research work; Slovenian veterinary research; Slovenski veterinarski zbornik