296 Pogled v Turčijo. Šege in navade Turkov. Pri jedi ne sede Turki pri mizah, kakor mi, tla so jim navadno miza in pogrne se nanje kos sukna ali U3nija, krog katerega se posedejo Turki k obedu z na-vskriž detimi nogami. Na sukno ali usnije postavijo nizko mizico ali stolec na treh nogah, ki je za podlago veliki okrogli bakreni in ocineni skledi, v kateri se prinašajo jedi. Pred vsakega go3ta se položi opresen kruh v podobi mlincev, ki služi namestu krožnikov, katerih Turki ne poznajo. Takisto se ne rabijo pri njih noži in vilice. Edino, kar imajo, so lesene žlice, ki so na kup položene po usniji. Ako so jedi trde, si Turki pomagajo s prsti. Turkom najbolj priljubljena jed je „pilav", ki se napravlja iz rajža na vodi kuhanega in dobro s poprom potresenega. Bogatini jedo poleg tega kokoši race in koštrunovo meso. A mesnina se sploh le redko uživa, tudi se bolj pogosto kuha nego peče. Bob, grah in drugo sočivje se navadno jedo. Okisane mlečne jedi so tudi zelo v navadi. Za pijačo pri obedih je voda.