Osebna in objektivna bibliografija Lojzeta Novaka - Horvat, Sara (Knjižnica, 2012)
Namen: Prispevek želi predstaviti življenje in delo slovenskega pisatelja Lojzeta Novaka ter pripomoči k njegovi boljši prepoznavnosti. Rojen je bil v Prekmurju in je kasneje emigriral v Argentino, kjer je ustvarjal predvsem kratko prozo. Obravnavana je tudi publicistična dejavnost argentinskediaspore. Metodologija: Za izdelavo bibliografije so bile uporabljene naslednje bibliografske metode: iskanje in zbiranje Novakovih del, bibliografski opis ter ureditev. Novakova dela so bila pridobljena iz Argentine, natančneje iz zapuščine Tineta Debeljaka, ter od Novakovih potomcevin še živečih vrstnikov, prijateljev in znancev, nekaj pa tudi iz Narodne in univerzitetne knjižnice. Bibliografski opisi temeljijo na primarnih dokumentih, zato so podatki natančni in preverjeni. Bibliografski opisi del so izdelani na osnovi Smernic za uporabo ISBD-jev pri opisu sestavnih delov (1998). Rezultati: Novakova osebna bibliografija, ki skupaj obsega 60 enot, je urejena glede na obja- vljena (52) in neobjavljena dela (8). Objavljena dela so razdeljena na leposlovna (46) in neleposlovna (6) dela, znotraj tega je ureditev kronološka po letnicah, v okviru posamezne letnice pa po abecedi naslovov del. Izdelana je tudi Novakova objektivna bibliografija, ki obsega šest del, in je urejena kronološko. Izvirnost/uporabnost raziskave: Novakova osebna, primarna bibliografija je sedaj nadgrajena z osmimi neobjavljenimi deli v obliki rokopisov. Bibliografija je izčrpna.
Keywords: bibliografije; Lojze Novak (1927-1986); objektivne bibliografije; osebne bibliografije; Slovenci v Argentini