Endokrinološko testiranje športnika ob sumu na zlorabo testosterona oziroma njegovih analogov - Osredkar, Joško (Zdravniški vestnik, 2003)
Izhodisea. Doping je uporaba snovi in postopkov, ki jih prepovedujejo mednarodne in nacionalne sportne institucije. Uporaba doloeenih snovi in postopkov je skodljiva eloveskemu organizmu in zato vse sportne organizacije poskusajo zaseititi sportnike pred skodljivimi stranskimi ueinki teh snovi in postopkov. Elanek predstavlja poseben protokol, ki ga izvedemo pri sportniku vprimeru, ko je razmerje testosterona in epitestosterona povisano, in sicer v obmoeju 6 do 10. Pri ugotavljanju prisotnosti eksogenega testosterona oziroma analogov se posluzujemo antimikotika ketokonazola. Ee po aplikaciji ketokonazola ne pride do spremembe razmerja TžE, je doping dokazan. Kot priloga je elanku dodan trenutno veljavni seznam prepovedanih snovi in postopkov
Keywords: doping; prepovedane substance; športniki; testiranje