Bronhoskopska igelna aspiracija povečanih mediastinalnih bezgavk s pomočjo endobronhialnega ultrazvoka - Triller, Nadja (Zdravniški vestnik, 2005)
Izhodišča. Povečane mediastinalne bezgavke običajno punktiramo na slepo . Z endobronhialnim ultrazvokom (EBUZ) mesto punkcije natančneje opredelimo in izboljšamo občutljivost bronhoskopske igelne aspiracije (BIA). Metoda je varnain ima malo zapletov. Zanimala nas je občutljivost preiskave v vsakdanji klinični praksi. Bolniki in metode. Preiskavo smo opravili pri bolnikih pri katerih smo na rentgenogramu pljuč in na posnetkih računalniške tomografije (CT) opazili povečane bezgavke v mediastinumu. Z EBUZ smo poiskali najugodnejše mesto za punkcijo in opravili BIA. Uporabili smo 20 MHz ultrazvočno vrtljivo sondo z balonskim katetrom. Rezultati. Povečane mediastinalne bezgavke smo punktirali pri 75 bolnikih, starih med 20 in 79 let(mediana 55 let). Vzrok povečanih bezgavk smo ugotovili pri 65 (87% bolnikih. Pri 52 (70%) bolnikih smo ugotovili malignom, pri 13 (17%) benigno bolezen, pri 10 (13%) bolnikih pa smo bolezen ugotovili kirurško ali s kliničnim sledenjem. Razen manjše krvavitve na mestu punkcije drugih zapletov nismo opazili. Zaključki. Občutljivost BIA povečanih mediastinalnih bezgavk pod nadzorom EBUZ je visoka, zapleti ob preiskavi so minimalni, bolniki preiskavo dobro prenašajo.
Keywords: Biopsija igelna; Biopsy, Needle; Bronchoscopy; Bronhoskopija; diagnostika; Limfatična metastaza; Lung Neoplasms; Lymphatic Metastasis; Mediastinum; Pathology; Pljučne novotvorbe; Ultrasonography; ultrasound; ultrazvok