Research of thermal processes for the continuous casting of steel - Velicka, Marek (Materiali in tehnologije, 2013)
Članek obravnava določanje osnovnih pokazateljev prenosa toplote pri kontinuirnem ulivanju jekla, ki se lahko opišejo kot nestabilen proces s kompliciranimi robnimi pogoji za rešitev. Analitska rešitev tega problema je praktično nemogoča, zato je bilo uporabljeno matematično modeliranje z nekaterimi poenostavitvami realnih pogojev in z opisom tistih meril, ki najbolj vplivajo na proces strjevanja in ohlajanja. S programom za simulacijo in poznanjem vhodnih parametrov je bilo mogoče predvideti razporeditev temperaturnega polja kontinuirno ulite gredice med njenim ulivanjem. Uporaba simulacije je omogočila opis notranje strukture, kvalitete površine, mehanskih lastnosti kontinuirno ulite gredice, metalurške dolžine, spreminjanja debeline strjene skorje in pregretja jekla. Nekateri rezultati, dobljeni z numerično simulacijo, so prikazani za konkretne primere.
Keywords: kontinuirno ulivanje; continuous casting; modeliranje; modelling; heat transfer; prenos toplote; shell; skorja; kokila; mould