Towards professionalization of school leadership - Miovska Spaseva, Suzana (Vodenje v vzgoji in izobraževanju, 2014)
Članek proučuje vprašanje razvoja šolskega vodstva kot eno ključnih prednostnih nalog načrtov izobraževalne politike po vsem svetu. Glavna pozornost se posveča svetovnim težnjam, ki jih je opredelila OECD, za profesionalizacijo vodenja šol: (novemu) opredeljevanju dolžnosti vodstva šole, razporejanju vodenja šole, razvijanju veščin za učinkovito vodenje šol, skrbi za privlačnost poklica šolskega vodje. V tem splošnem okviru pričakovanj članek predstavlja trenutno situacijo vodenja šol v Makedoniji. Analiza se osredotoča na združljivost teorije in prakse vodenja v izobraževanju v Makedoniji, izzive vzdrževanja načrtovanih in izpeljanih dejavnosti ter nadaljnje možnosti za razvijanje vodstva šol v državi.
Keywords: education; leadership; Macedonia; Makedonija; profesionalizacija; profesionalni razvoj; professionalization; ravnatelji; Republic of Macedonia; school leadership; strokovna usposobljenost; vodenje