Simbolizem krvi, spremenjena stanja in plodnost - Terčelj, Marija Mojca (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2000)
V pričujočem prispevku skuša avtorica poiskati kompleksnejšo razlago poljedelskega simbolizma Indijancev Soke na podlagi primerjalne analize koncepta človeškega telesa, zlasti krvi in njene magično-terapevtske vloge, obreda plodnosti "treh Devic iz Copoye" in mita o ženski "Vulkanu". Članek se opira na dve različni raziskavi med Sokeji iz Chiapasa, ki ju je avtorica opravila med letoma 1990 in 1997 v vaseh Pantepec in Copoya ter mestu Tuxtli Gutiérrezu.
Keywords: ethnology; etnologija; anthropology; antropologija; medicina; medicine; Mehika; Mexico; Indijanci; Sokeji; telo; kri; plodnost; magija