Zgodovinopisje literarne zgodovine - Neubauer, John (Primerjalna književnost, 2007)
Literarne zgodovine predstavljajo vrsto modernega diskurza, ki se je pojavil v zgodnji romantiki ob koncu 18. stoletja kot nepogrešljiv element profesionalizacije literarne vede. Vzpon organskih teorij literature in kulture se pogosto povezuje z romantiko in se posebej s Samuelom Coleridgeem, vendar še vedno ne razumemo povsem, kako je romantično zgodovinopisje izkoristilo nesoglasja v bioloških teorijah druge polovice 18. stoletja. Nekatere nedavne raziskave so v odgovor na koncentrirane in dolgotrajne napade 20. stoletja na organicistične predpostavke literarne zgodovine skušale zapustiti tradicionalna načela.
Keywords: history of literature; literarna zgodovina; history; zgodovinopisje; Romanticism; romantika; narodna identiteta