Poročilo 2024 o izvajanju letnega programa dela javnih služb v oljkarstvu - Podgornik, Maja (knjige, 2025)
V okviru javne službe za izvajanje strokovnih nalog v oljkarstvu, so bile v letu 2024 izvedene naloge: selekcija, introdukcija, razmnoževanje sadilnega material, ugotavljanje ustreznih tehnologije za pridelavo oljk ter ugotavljanje vrednosti oljk za predelavo. V poročilu so zbrani podatki o vstopu v rodnost, rodnosti in indeksu alternance za 33 sort, genotipov oziroma akcesij v kolekcijsko-introdukcijskem nasadu Purissima. Predstavljeni so tudi rezultati genotipizacije izbranih sort ter agronomskega vrednotenja in fenofaze različnih sort, ki so zasajene v introdukcijsko-kolekcijskem nasadu Purissima in Šempeter in Višnjevik. V poročilu so zbrani podatki tehnoloških poskusov pridelave (spremljanje prehranjenosti oljčnih nasadov, spremljanje sušnega stresa, spremljanje napadenosti z oljčnim moljem in poškodb zaradi abiotskih dejavnikov, vpliv foliarnega gnojenja na cvetenje, rodnost in oljevitost, vpliv različnih načinov rezi na rodnost in oljevitost) in predelave (ugotavljanje mikrobiološke neoporečnosti, proučevanje vpliva tehnologije predelave na vsebnost olja) ter parametrov, ki karakterizirajo posamezna sortna olja ter parametri kakovosti oljčnega olja letnika 2024. Ključne besede: oljkarstvo, oljka, oljčno olje, tehnologija pridelave, ocena letnika, introdukcija, selekcija, javne službe v oljkarstvu
Keywords: elektronske knjige; Gojitev; Introdukcija; kvaliteta; oljčno olje; Oljka; Oljkarstvo; Poročila; sadilni material; Selekcija; Tehnologija