Zdravljenje z gensko terapijo - Milisav, Irina (Zdravniški vestnik, 2003)
Izhodišča. Genska terapija ali gensko zdravljenje je zdravstveni poseg, pri katerem se vnese genetski material (nukleinske kisline) za nadomestilo, spremembo ali utišanje izražanja genov. Z nadomestilom ali z uravnavanjem okvarjenega gena bi želeli odpraviti vzroke bolezni. Od prvih kliničnih poskusov, ki so se začeli leta 1990, do septembra 2001 je bilo po svetu začetih že približno 600 kliničnih študij, največ v ZDA. Do danes še ni bil odobren način zdravljenja, ki bi temeljil na tehnikah genske terapije, vendar je približno pet študij v zadnjih fazah kliničnih poskusov. Zaključki. Trenutno so najbolj razvite metode za zdravljenje nekaterih malignih tumorjev.Poleg tega poskušajo gensko terapijo razviti še za zdravljenje bolezni srca in žilja, genetskih bolezni in okužb z virusi, predvsem s HIV. Obugodnih rezultatih se bodo ti postopki v nekaj letih začeli uporabljati v klinični praksi.
Keywords: Gene Therapy; Genetic Vectors; Genetski vektorji; gensko inženirstvo; Gensko zdravljenje; Neoplasms; Novotvorbe; Oligonucleotides, Antisense; Oligonukleotidi protismerni; Plasmids; Plazmidi; Therapy; tumor; zdravljenje