Portal Dobreknjige.si - Malec, Luana (Organizacija znanja, 2025)
Portal Dobreknjige.si je spletna platforma, namenjena bralcem, ki iščejo priporočila za kakovostno leposlovje in strokovne knjige. Deluje kot nacionalni projekt slovenskih splošnih knjižnic, ki omogoča organizacijo branja, povezovanje bralcev in širjenje bralne kulture. Portal letno beleži več kot dva milijona ogledov, njegova uporaba pa narašča. Po desetih letih delovanja je bila prenova potrebna zaradi tehnološke zastarelosti, omejenih možnosti nadgradnje in prilagajanja sodobnim standardom. Ključne izboljšave vključujejo napredne iskalne funkcije, kot so koncept štirih vhodov, literarni GPS in filtriranje po barvi naslovnice, večjo interaktivnost z bralnimi dnevniki, kvizi in zbirkami citatov ter izboljšano personalizacijo, vključno z možnostjo sledenja priljubljenim knjižničarjem, žanrom, knjigam in avtorjem. Novi portal prinaša tudi večjo dostopnost za osebe s posebnimi potrebami in večjo vključenost uporabnikov v soustvarjanje vsebin. S temi posodobitvami portal Dobreknjige.si ohranja svojo vlogo osrednjega portala za bralna priporočila v Sloveniji, hkrati pa spodbuja razvoj bralne kulture in povezuje knjižnično skupnost.
Keywords: bralna priporočila; Dobreknjige.si; online portals; reading recommendations; Slovenian public libraries; slovenske splošne knjižnice; spletni portali