Evaluation of the Young's modulus of rubber-like materials bonded to rigid surfaces with respect to Poisson's ratio - Koblar, David (Strojniški vestnik, 2014)
Gumeni materiali se pogosto uporabljajo za zmanjševanje prenosa vibracij in posledično tudi zmanjševanje hrupa. Pri vgradnji v aplikacije pa so gume ali gumi podobni materiali pogosto vezani na ali med toge plošče, zaradi česar pride do spremembe obnašanje gume, saj se pri obremenitvi vezana površina materiala ne more deformirati tako kot ostali del nevezani material, kar daje občutek večje togosti od dejanske. V kolikor želimo napovedati prenos vibracij preko gumenega materiala z modelom iz končnih elementov potrebujemo materialne podatke kot sta modul elastičnosti in Poissonovo število.
Keywords: guma; gumi podobni materiali; Gumma; končni elementi; modeli; modul elastičnosti