Kurilnost razkrojenega lesa - Krelj, Živa (Les (Ljubljana), 2010)
Les je eden izmed najpomembnejših energentov. V industrijskih energetskih napravah uporabljamo les v obliki sekancev, briketov ali peletov. Sekanci so pogosto skladiščeni na prostem, kjer relativno hitro pride tudi do glivnega razkroja. Pri tem se postavlja vprašanje, kakšna je kurilnost razkrojenega lesa v odvisnosti od časa izpostavljenosti. Eksperimentalni podatki kažejo, da gliva rjave trohnobe Gloeophyllum trabeum ni vplivala na kurilnost smrekovine, gliva bele trohnobe Trametes versicolor pa je v 10-ih tednih zmanjšala kurilnost bukovine za približno 2,5 %.
Keywords: les; kurilnost; kalorična vrednost; razkroj lesa; glive