Identifying new multi-word prepositions in Croatian - Matas Ivanković, Ivana (Jezikoslovni zapiski, 2025)
Večbesedni predlogi so kompleksne leksikalne enote, ki so običajno tvorjene iz predlogov in samostalnikov. Ker se mnogi še vedno semantično, morfološko in sintaktično razvijajo, dokončen seznam večbesednih predlogov ne obstaja. Ta prispevek preučuje tribesedne izraze s strukturo predlog + samostalnik + predlog. Z uporabo regularnih izrazov so bili ti vzorci uporabljeni na hrvaškem jezikovnem korpusu za identifikacijo in analizo potencialnih večbesednih predlogov na podlagi značilnosti, kot so pogostost uporabe, spremenljivost elementov, semantika in druge pomembne lastnosti.
Keywords: corpora (linguistics); Croatian language; hrvaščina; korpusi (jezikoslovje); predlogi (jezikoslovje); prepositions; semantics; semantika