Art music in Serbia as a political tool and/or refuge during the 1990s - Milin, Melita (Muzikološki zbornik, 2011)
Članek se osredotoča na to, kakšen je bil odziv srbskih skladateljev na burne dogodke in vojne v zadnjem desetletju 20. stoletja v nekdanji Jugoslaviji. Pričujoči sestavek upošteva tako kreativno delo kot tudi politični aktivizem. Takrat je veljalo splošno nezaupanje, po katerem naj bi glasba mogla močno vplivati na politično dogajanje, tako da se je skladateljevanje smatralo bolj kot kakšno pribežališče pred kruto realnostjo. Vendar pa so nekateri skladatelji svoj prostest izrazili tudi v svojih delih, pa čeprav ponavadi na indirekten način.
Keywords: 20.st.; 20th cent.; glasba in politika; glasba in vojna; music and politics; music and war; Serbian art music; srbska umetna glasba