Pregled odmevnosti člankov, objavljenih v reviji Zbornik gozdarstva in lesarstva v zbirkah Web of science - Božič, Maja (Acta silvae et ligni, 2013)
Prispevek prikazuje analizo citatov prispevkov iz revije Zbornik gozdarstva in lesarstva v zbirki Web of Science (WoS) skozi celotno obdobje izhajanja revije do vključno 2011, upoštevani so citati, pridobljeni do februarja 2013. Revija v zbirki ni indeksirana, zato je bila analiza usmerjena na citate člankov iz revije v tistih revijah, ki so indeksirane v zbirki. Z vidika vrednotenja raziskovalne uspešnosti in uredniške politike je bil namen ugotoviti odmevnost objav. V celotnem obdobju izhajanja revije od leta 1957 (od 1973 izhaja s tem naslovom, pred tem je dvakrat spremenila naslov) je do leta 2011, ki je še bilo zajeto, izšlo 738 prispevkov. V revijah, vključenih vzbirko WoS, je bilo citiranih 161 prispevkov (21,8 % vseh objavljenih), in sicer 267-krat. Citirana objava je bila povprečno citirana 1,7-krat. 34,6 % najdenih citatov je navedenih v člankih neslovenskih avtorjev. Citate najdemo pod 21 različnimi naslovi revije, kar kaže mnogo nedoslednosti. Citate člankov Zbornika gozdarstva in lesarstva najdemo v 76 revijah, ki so razvrščene v 32 različnih WoS-kategorij, od katerih je le ena tretjina zunaj področij gozdarstva (37,7 %), botanike (17,5 %) in okoljskih znanosti (10,4 %). Uvrstitev revije v zbirke, kot je WoS, bi skupaj z zagotavljanjem odprtega dostopa verjetno še izboljšalo mednarodno vidnost revije.
Keywords: citiranost; bibliometrija; Zbornik gozdarstva in lesarstva; Web of science