Razlike v šolskih dosežkih deklic in dečkov ter protislovja regulacije spolov - Tašner, Veronika (Šolsko polje, 2011)
Statistični podatki na področju izobraževanja, ki so vsaj na prvi pogled za ženske ugodnejši kot za moške (hitrejše naraščanje povprečne izobrazbene ravni žensk, dosežki deklet na maturi ter na preizkusih PISA in TIMSS), zadnje desetletje služijo kot argument v prid tezi, da je izobraževalni sistem v Sloveniji bolj naklonjen deklicam kot dečkom. Ob analizi teh podatkov v prispevku opozarjava na nevarnost obujanja esencialističnih tez o moški in ženski naravi, iz katerih izhajajo ocene o privilegiranosti deklic in deprivilegiranosti moških, in na razlike v šolskih dosežkih znotraj kategorij žensk oz. moških, ki so posledica naraščajočih družbenih (in političnih) neenakosti. V tematizaciji razlik v uspehu deklic in dečkov izhajava iz konceptualizacije spolne identitete kot relacijskega razmerja, ki ga podpirajo vladajoče konstrukcije moskosti oz. zenskosti - te v razmerah naraščajoče negotovosti.
Keywords: achievement gain; šolska uspešnost; spolna razlika; sex difference; girl; deklica; vzgoja in izobraževanje; šolski dosežki; izobrazba; feminism; feminizem; spol; razlike med spoloma; raziskave