Stroškovna učinkovitost zdravil za zdravljenje astme in alergij - Locatelli, Igor (Farmacevtski vestnik, 2013)
Smernice za zdravljenje astme priporočajo postopen farmakološki pristop. Inhalacijski kortikosteroidi so zdravila prvega izbora, med njimi pa ni klinično pomembnih razlik v učinkovitosti. V takih primerih je mogoče ovrednotiti samo razliko v stroških primerjanih zdravstvenih strategij. Posledično je za posameznega pacienta smiselno uporabiti tisti inhalacijski kortikosteroid, ki je zanj primeren in je najcenejši. Pri pacientih, ki potrebujejo dopolnilno terapijo z inhalacijskimi dolgodelujočimi beta2 agonisti, je zdravstvena tehnologija v obliki fiksne kombinacije z inhalacijskimi kortikosteroidi primerljiva s tehnologijo, ki zajema dve ločeni zdravili.
Keywords: asthma; astma; kortikosteroidi; therapy; zdravljenje