Univerzitetna biblioteka v Ljubljani - Kodrič-Dačić, Eva (Knjižnica, 2005)
V začetku druge svetovne vojne leta 1941 se je Univerzitetna biblioteka preselila v novo knjižnično stavbo, ki je bila do kapitulacije fašistične Italije jeseni leta 1943 že skoraj v celoti opremljena. V januarju leta 1944 se je na knjižnico zrušilo nemško vojaško poštno letalo. V požaru, ki je uničil veliko čitalnico in fakultetne seminarje nad njo, so pogoreli javni katalogi in knjižnično gradivo. Oblasti so po požaru organizirale obnovo zgradbe, izvedle akcijo za nadomestitev pogorelega gradiva in knjižnici dale na razpolago delavce za obnovo katalogov. V tem času so oblasti Ljubljanske pokrajine podprle tudi izvajanje nacionalnih funkcij knjižnice kot so zbiranje obveznega izvoda tiskov, nakup slovenike in izdelava tekoče nacionalne bibliografije ter s tem storile prve korake v smeri vzpostavljanja slovenske nacionalne knjižnice.
Keywords: Narodna in univerzitetna knjižnica; National and University Library of Slovenia; Ljubljana; nacionalne knjižnice; 1943/1945; zgodovinski pregledi