The artefacts of news - Palmer, Michael (Javnost (Ljubljana), 2003)
Novica (news) je zveza dveh besed: "nove stvari" ("new things"). Vest je poročilo o "novih stvareh". Ta poročila lahko v času sama postanejo artefakti. Zgodovinarji, antropologi, sociologi tako kot novinarji proučujejo novice. Na različne načine in v različnih medijih tudi dramatiki, paleoantropologi in pesniki - včasih le bežno - govorijo o proizvodnji, distribuciji in vplivu novic. Članek obravnava navidez malo verjetno medsebojno oplajanje teh komentarjev in povzema poudarke novinarjev, ki delajo v naglici, da bi ujeli "odločilni trenutek", zgodbo in in njen učinek.
Keywords: mass media; množični mediji; obveščanje; informiranje; objektivnost