Z gospodarskega polja. — No7 zakon o živinskik kužnib boleznili je izdelalo ministrst^o za poljedelst^o. Sedaj se vršijo še tozade^na pos^eto^anja med prizadetimi ministrst^i. Preden pride zakonski načrt pred drža^no zbornico, ga še pregledajo razne korporacije, kakor so poljedelski 87et, drža^ni 7eterinarski S7et itd. Ta zakon bo za kmeta 7elikega pomena. == Odlofini kmetje. Glasilo češke kraetiške stranke, BVenko7u, poroča, da ne bo 512 posestniko^, člano7 društ^a pridelo7alce7 sladkorne pese, to Ieto 7eč pridelo^alo sladkorne pese, ker združeni sladkorni t7orničarji nočejo priznati njiho^e organizacije. = Boj jetiki na NemŠkem. Kraje^na bolniška blagajnica 7 Berlinu 7odi že 7eč let uspešen boj proti jetiki. Sedaj je blagajuica ot^orila za s^ojib 100.000 člano7 iz lastnib sredste^ zdra^ilišče za jetične blizu Frankobroda. V ta namen je daro^ala 700.000 mark, in ker je zdra^ilišče namenjeno za 100 bolniko7, pride na 7sakega bolnika 7000 mark na leto. = TečaJ za gostilnidarje t Ljubljani. Ako se priglasi zadosti udeleženee7, priredi na predlog deželne z^eze za tujski promet in po posredo^anju trgo^inske in obrtne zbornice obrtnopospeše^alni urad c. kr. trgo^inskega rainjstrstva meseca aprila t. 1. osemtedenski tečaj za gostilni6arje s celodne^nim poukom in praktično 7porabo udeležence^ 7 kakem gostilniškem podjetju. Namen tečaja je, 4ati udeležencem s praktičnimi in teoretičnimi na^odili ono znanje in spretnost, ki sta potrebna, da se lahko 7odijo boljša gostilniška podjetja času primerno in dobičkanosno. Na^odila se raztezajo na kuhanje, kletarst^o, pouk o semranju, proračun stroško7, knjigo7odst7o in nauk o živilih. Šolnine se ne plačuje. Na^odila obsegajo v posameznem sledeče predmete: a) Kuhanje in kuharst70. Obisk trga, nakupo^anje kuhinjskih potrebščin. Praktične 7aje \ kuhanju in pripra^ljanju jedi na dober avstrijski način, odgo^arjajoč zahtevam z ozirom na okusnost, menja^o, zunanjo obliko in štedljivost. Prikladne posebnosti slo^enske narodne kubinje. Pripfa^Ijanje jedi za na mizo. Tranširanje, garniranje itd. Kuhanje 7 veliki množini. Kuharski reeepti, proračun stroško7, dodatni razgo^or o najvaž* nejših živilih in 7Žitninah z zdra^st^enega in gospodarskega stališča. Ogledo^anje modernih kuhinjskih opra7. Kletarst7o, pi^o in 7ino ter ra^nanje z njimi. b) Pouk o semranju, dekoraciji jedilnib miz, skled, podsta7ko7. Delo 7 resta^racijah. Sesta^ljanje in proračun menuje7. c) Enosta^no knjigo7odst7o in kupčijsko dopisovanje. Udeleženci dobe koncera tečaja potrdilo o obisku. Priglasiti se je za ta teeaj čim prej raogoče pri deželni Z7ezi za tujski promet 7 Ljubljani. Tudi ustna pojasnila daje pisarna te z^eze 7 Ljubljani, hotel Lloyd, Miklošiče^a cesta, 7sak dan od 9. do 12. ure dopoldne in od 3. do 6. ure popoldne.