Ostati ali oditi - doživljanja mednarodnih študentov v času epidemije bolezni covid-19 - Milavec Kapun, Marija (Družboslovne razprave, 2020)
Slovenija je prepoznala mobilnost študentov kot enega ključnih strateških ciljev visokošolskega razvoja. To odpira možnosti za napredek, vendar prinaša tudi izzive, ki so se v zaostreni obliki pokazali med epidemijo covida-19. V tem obdobju so se mednarodni študenti tudi v Sloveniji soočili z odločitvijo, ali naj ostanejo ali se vrnejo domov. Z analizo vsebine odgovorov na odprto vprašanje smo ugotavljali njihove razloge za odločitev o (ne)odhodu. Študenti so ostali predvsem iz osebnih in zdravstvenih razlogov, zaradi epidemije, spremljajočih ukrepov in pedagoškega procesa. Med razlogi za odhod so prevladovali psihosocialni dejavniki, epidemija in z njo povezani ukrepi, osebni razlogi in dostopnost zdravstvenih storitev. Mednarodni študenti bi v času epidemije zaradi psihosocialne stiske potrebovali usmerjene ukrepe ter usklajene in dostopne informacije
Keywords: coronavirus; covid-19; distress; Erasmus+; health; higher education; isolation; izolacija; mednarodne izmenjave; pandemic isolation; pandemija; stiska; study abroad; študentje na izmenjavi; tuji študentje; visoko šolstvo; zdravje