Difuzija železovih ionov v kromitno magnezitnih gradivih - Mirtič, Breda (Kovine zlitine tehnologije, 1995)
Kromitno magnezitna gradiva propadajo na mestu gradnje zaradi različnih vzrokov, ki so jim tam izopistavljena. Nekateri pojavi propadanja so bili že raziskani. V predstavljenem delu so opisani vzroki in načini difuzije železovega iona v agregate periklaza in kromita, iz katerih je sestavljena kromitno magnezitno gradivo, ter nastanek magnezijevega ferita oz. magnezijevega wustita pri obrnjeni smeri difuzije železovih ionov iz periklaznega agregata. Reakcije so odvisne od temperature, količine železovih ionov in od atmosfere v peči. Dokazali smo jih z optično in elektronsko mikroskopijo. Nastala magnezijev ferit in magnezijev wustit vplivata na poroznost gradiva, posledično pa na njegovo trdnost in mehansko odpornost.
Keywords: gradiva; kromitno magnezitno gradivo; difuzija