Trendi knjižničnih zbirk in storitev v hrvaških zaporih - Faletar Tanacković, Sanjica (Knjižnica, 2022)
Namen: Članek prikazuje izsledke raziskave, ki je proučevala stanje knjižničnih zbirk in storitev v hrvaških zaporih. Metodologija: Študija je bila izvedena v aprilu 2019 z uporabo anonimne ankete. Vključena je bila celotna populacija (23 zavodov za prestajanje kazenskih sankcij) in pridobili smo veljavne rezultate od dvaindvajsetih.Rezultati: Prikazani so najnovejši podatki o financiranju, izgradnji zbirk, osebju, prostoru, programih itd. knjižnic hrvaških zaporov ter vpogled v percepcije zaporskega osebja o pomenu branja in zaporskih knjižnic. Omejitve raziskave: Izhajajo iz omejenih možnosti osebnih stikov z respondenti ter iz značilnosti uporabljene kvantitativne metodologije. Originalnost: Študija prikazuje pomembne ugotovitve o stanju knjižnic v hrvaških zaporih. Na podlagi primerjav s predhodno študijo ter smernicami IFLA za knjižnične storitve za zapornike so oblikovana priporočila za razvoj hrvaških zaporskih knjižnic, ki so v skladu z mednarodnimi trendi.
Keywords: Croatia; Hrvaška; knjižnice; knjižnične storitve; knjižnične zbirke; library collections; library services; prison libraries; prisons; zapori