Proučevanje vzpetin kopastega krasa s pomočjo digitalnega modela višin - Stefanovski, Sašo (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2019)
Glavni namen članka je prikaz postopka prepoznavanja in klasifikacije geomorfoloških oblik kopastega krasa na štirih različnih območjih v Sloveniji ter na podlagi morfometrične analize podati nove ugotovitve o Dinarskem kopastem krasu. Analiza je potekala s pomočjo programskega orodja ArcMap 10.4.1, kjer smo oblike prepoznali s pomočjo orodja Fill. Avtorja ugotavljata, da je kopasti kras zelo raznolik tip površja, ki se od območja do območja razlikuje. Največji vpliv na oblikovanost vrhov pripisujeta strukturnim geološkim razmeram ter globini vadozne cone.
Keywords: digital elevation model; digitalni model višin; Dinaric karst; Dinarski kras; fizična geografija; geografski informacijski sistemi; geomorfologija; geomorphology; GIS; physical geography; Slovenia; Slovenija