Razširjenost jamskih hroščev podzemljarjev rodu Prospelaeobates (Coleoptera; Leiodidae; Leptodirini) in njihovo življenjsko okolje - Polak, Slavko (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2020)
Rod hroščev podzemljarjev Prospelaeobates je bil odkrit in opisan šele leta 1996, hkrati z opisom dveh vrst, P. vrezeci iz jame Medvedjak v Matarskem podolju (Slovenija) in P. bognoloi iz Petričeve jame na Cresu (Hrvaška). Leta 2003 je bila opisana še tretja vrsta, P. brelihi iz ledenih jam na Snežniku (Slovenija). V prispevku so podani novi podatki o razširjenosti vrst in opredeljen ter diskutiran njihov primarni habitat. Ugotovljeno je, da vrste tega rodu verjetno živijo pretežno v površinskem podzemeljskem okolju (MSS), v večje jamske prostore pa zaidejo le občasno in naključno.
Keywords: beetles; Coleoptera; Croatia; distribution; Hrošči; Hrvaška; Insecta; Leiodidae; Leptodirini; MSS; Prospelaeobates bognoloi; Prospelaeobates brelihi; Prospelaeobates vrezeci; razširjenost; Slovenia; Slovenija; Žuželke