Določitev malociklične nosilnosti kotalnega stika - Kunc, Robert (Kovine zlitine tehnologije, 1999)
Nosilnost velikih aksialnih ležajev s površinsko utrjeno tečino je navadno določena z največjo dopustno stično silo na najbolj obremenjenem kontaktnem elementu. Kriterij za dopustno plastično deformacijo tečine in dopustno površinsko napetost na meji kaljene plasti dajeta za dovoljeno nosilnost kotalnega stika različne vrednosti. Pri modelih ležajnih tečin smo določili za jekli C45 in 42CrMo4 ciklične krivulje (sila-raztezek), mejo, pri kateri začne naraščati gradient deformacije (elasstično-plastična) in velikost stičnepovršine. Kontrola podpovršinskih napetosti je bila izvedena z uporabo identičnega modela MKE istočasno z eksperimentom. Pri vrednotenju je bila upoštevana nelinearnost materiala.
Nadaljuje se kot: Materiali in tehnologije
Keywords: aksialni ležaji; obremenitve; nosilnost