A historical analysis of left-wing trade union positions regarding Bangladeshi workers in Monfalcone (Italy) and Bosnian workers in Slovenia - Panariti, Loredana (Dve domovini, 2024)
Namen prispevka je analizirati javno razpravo o zaposlitvenih in delovnih pogojih bangladeških delavcev v italijanskem Tržiču (Monfalcone) in bosanskih delavcev v Sloveniji ter stališča levičarskih sindikatov do migrantskega dela. Bangladeški delavci opravljajo predvsem podizvajalska dela pri gradnji velikih potniških ladij v tržiškem podjetju Fincantieri, bosanski delavci pa v Sloveniji delajo v gradbeništvu, prometu in skladiščenju. Raziskava obravnava dve različni študiji primerov z vidika odnosa med sindikati in delavci migranti ter opredeljuje nove izzive, ki jih ta predstavlja. Opisuje tudi geografijo različnih stališč in njihovo povezavo z vrsto dela, ki ga opravljajo priseljenci.
Keywords: Bangladeshi workers; bangladeški delavci; bosanski delavci; Bosnian workers; economic crisis; economic migration; ekonomske migracije; gospodarska kriza; Italija; Italy; migracije; migracijska politika; migration; sindikati; Slovenia; Slovenija; trade unions