Splošni večdimenzijski vprašalniki za merjenje kakovosti življenja - Rifel, Janez (Medicinski razgledi, 2006)
Merjenje z zdravjem povezane kakovosti življenja je eden izmed bistvenih elementov ocenjevanja zdravstvene oskrbe. Z zdravjem povezana kakovost življenja opisuje, kako zdravje vpliva na posameznikovo vsakodnevno delovanje in njegovo dojemanje fizičnega, duševnega in socialnega blagostanja. Trenutno je na voljo cela množica različnih splošnih vprašalnikov in vsak ima svoje dobre in slabe lastnosti. Odločitev za izbiro določenega vprašalnika v raziskavi ali za pomoč pri kliničnem delu je odvisna od različnih znanstvenih in neznanstvenih dejavnikov. Nobenega vprašalnika v splošnem ne moremo označiti za najboljšega ali najslabšega. V tem preglednem članku so predstavljeni vsebinski in merilni modeli devetih splošnih večdimenzijskih vprašalnikov za merjenje z zdravjem povezane kakovosti življenja: (angl. Medical Outcomes Study 36-item ter 12-item Short Form Health Survey, Nottingham Health Profile, the WONCA/COOP charts, the D UKE Health Profile, the EQ-5D, the Sickness Impact Pro file, the Quality of Well-Being Scale and the Health Utilities Index).
Keywords: ankete; Quality Of Life; Health Status; Kvaliteta življenja; Questionnaires; Zdravstveno stanje; zdravje; vprašalniki