Food choice experiments with cadmium nitrate dosed food in terrestrial isopod Oniscus asellus (Crustacea) - Iskender Kaschl, Ulf (Acta biologica slovenica, 2002)
Proučevali smo vpliv različnih koncentracij hrani dodanega kadmijevega nitratana izbiro hrane pri kopenskem enakonožcu Oniscus asellus. V poskusih izbire smo primerjali stopnjo hranjenja z neonesnaženo in onesnaženo hrano, v odvisnosti od koncentracije kadmijevega nitrata in trajanja hranjenja. Živali so zaužile manj onesnažene hrane že v prvem tednu poskusa izbire tudi pri najnižji koncentraciji kadmijevega nitrata dodanega hrani. V tretjem tednu poskusa je bilo pri vseh skupinah živali razmerje med stopnjo hranjenja z neonesnaženo in onesnaženo hrano 6:4. Pri živalih, ki so med poskusom jedle hrano z dodanim kadmijevim nitratom je bila telesna vsebnost kadmija povečana.Iz rezultatov sklepamo, da raki enakonožci verjetno ne razlikujejo med hrano z različno vsebnostjo kadmijevega nitrata. Razlike v stopnji hranjenja z neonesnaženo in onesnaženo hrano so verjetno posledica prehranjevalnega vedenja živali povezanega s presnovnimi učinki kadmija.
Keywords: Analysis; Cadmium; Cadmium Compounds; Crustacea; enakonožci; Feeding Behavior; Food Contamination; hrana; Hrana, onesnaženje; Hranjenje, vedenje; Kadmij; Kadmijeve spojine; onesnaževanje; Soil; Zemlja; zoologija