Uresničenje suženjstva s strani džihadistov "Islamske Države" po konceptu sunitskega šeriata - Hlebš, Gregor (Bogoslovni vestnik, 2023)
Članek obravnava suženjski sistem, ki ga je džihadistična organizacija ‚Islamska država‘ nedavno uresničila na tleh Iraka in Sirije. Ideološko in versko podlago za uvedbo suženjstva s strani džihadistične organizacije je mogoče najti v salafističnem razumevanju bogoslužja in monoteizma. V skladu s tem razumevanjem se namreč koncept suženjstva, ki je bil prvotno oblikovan v sunitskem šeriatu, obravnava kot večno veljaven in tudi absolutno nespremenljiv, njegovo izvajanje pa se dojema kot versko dejanje – kot bogoslužje oz. čaščenje Alaha. Avtor članka argumentirano prikaže, da se ‚Islamska država‘ s tem v idejnem smislu giblje v teoretičnem okviru sunitske pravne tradicije in z materialno uresničitvijo suženjstva izvaja podroben prenos stoletja starega sunitskega koncepta v sedanjost.
Keywords: bogoslužje; džihadizem; islam; Jihadism; Salafism; salafizem; shari'a; slavery; suženjstvo; šeriat; worship