Tumor blood flow modifying effects of electrochemotherapy - Serša, Gregor (Radiology and oncology (Ljubljana), 2003)
Izhodišča. Namen naše raziskave je bil določiti vplive elektrokemoterapije s cisplatinom ali bleomicinom na pretok krvi v tumorjih in določiti njene možne mehanizme delovanja ciljane na žilje tumorja. Materiali in metode. Elektrokemoterapija je kombinirano zdravljenje sistemskega vbrizganja bleomicina in cisplatina nato pa sledi lokalna aplikacija električnih pulzov na tumor. V študiji smo ovrednotili protitumorski učinek elektrokemoterapije zmerjenjem velikosti tumorjev, učinek na pretok krvi v tumorjih z barvanjem tumorjev s Patentnim modrilom ter občutljivost endotelnih celic na citostatikain elektrokemoterapijo z merjenjem preživetja celic. Rezultati. Elektrokemoterapija je imela učinkovito protitumorsko delovanje, povzročila jevelik zaostanek v rasti tumorjev, nekateri tumorji so bili celo pozdravljeni. Zmanjšanje pretoka krvi v tumorjih je sovpadalo s protitumorsko učinkovitostjo elektrokemoterapije. Zaznali smo skoraj popoln zastoj pretoka krvi v tumorjih že po 24 urah po elektrokemoterapiji z bleomicinom, medtem ko je elektrokemoterapija s cisplatinom povzročila samo 50% zmanjšanje pretoka krvi v tumorjih. Občutljivost humanih endotelnih celic HMEC-1 na elektrokemoterapijo nakazuje ciljano delovanje te terapije na žilje tumorja invivo. Zaključki. Podatki kažejo, da je v protitumorskem delovanju elektrokemoterapije udeleženih več mehanizmov. Poleg povečanega dostavljanja kemoterapevtikov v tumorske celice z elektroporacijo, elektrokemoterapija tudizmanjša prekrvavitev tumorjev. Ta mehanizem je verjetno posredovan s smrtjo endotelnih celic, kar prav tako posredno povzroča smrt tumorskih celic.
Keywords: Bleomicin; Bleomycin; Blood Supply; Cisplatin; Drug Delivery Systems; Drug Therapy; Electroporation; elektrokemoterapija; Elektroporacija; Mice; Miši; neoplasm; Sarcoma, Experimental; Sarkom eksperimentalni; Therapy; tumor; Zdravilo, sproščanje, sistemi; zdravljenje