The role of the different aspects of academic motivation and competitiveness in explaining self-handicapping - Šimek, Damjan (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2010)
Prvi cilj pričujoče raziskave samooviranja je bil raziskati vlogo različnih tipov učne motivacije z ozirom na nivo samodeterminiranosti. Ker se pri samooviranju raziskovalni izsledki nanašajo zgolj na vlogo medosebne tekmovalnosti, smo v raziskavi ugotavljali tudi vlogo različnih dimenzij tekmovalnosti, t.j. vlogo vrste tekmovalnosti, vlogo razlogov za sodelovanje v tekmovalnih situacijah ter vlogo razlogov za izogibanje tekmovalnim situacijam. V raziskavi je sodelovalo 748 gimnazijk in gimnazijcev. Na področju učne motivacije rezultati pri samooviranju kažejo dominantno vlogo amotivacije. Intrinzična motivacija se je izkazala kot negativni, ekstrinzična pa kot pozitivni prediktor samooviranja. Z ozirom na rezultate faktorske analize Lestvice motivacije za izobraževanje smo vlogo razlogov za izobraževanje pri samooviranju lahko ugotavljali na nivoju treh osnovnih tipov. Glede vloge različnih dimenzij tekmovalnosti pri samooviranju rezultati kažejo, da so za samooviranje bolj značilne dimenzije tekmovalnosti,ki jih označuje strah pred neuspehom in potreba po zaščiti občutka lastne vrednosti, kot tiste, pri katerih je v ospredju kvaliteta izvedbe naloge. Rezultati raziskave med drugim napotujejo k sklepu, da je z odvračanjem učencev od hipertekmovalnih vrednot mogoče manjšati funkcionalnost samooviranja.
Keywords: learning; učenje; motivacija; motivation; tekmovalnost; samooviranje; srednješolci