Razvoj hidrogelov s prilagodljivimi mehanskimi lastnostmi na osnovi celuloznih nanofibril - Levanič, Jaka (visokošolska dela, 2020)
Nanoceluloza je obetaven material z mnogo potencialnimi aplikacijami. Disertacija obravnava problematiko proizvodnje nanoceluloze in nadaljnjo uporabo tega materiala s pretvorbo v visoko uporabne nanocelulozne hidrogele. Ti so proizvedeni na nov, še ne preizkušen, način zamreževanja. V prvem delu disertacije je proučen način za povečanje gostote površinskega naboja na TEMPO oksidiranih celuloznih nanofibrilah z uporabo alernativnega in okolju prijaznejšega postopka ter vpliv tega postopka na fibrilabilnost materiala. Pokazalo se je, da je uporaba alternativnih reagentov za post oksidacijo možna in ima pozitiven vpliv tako na gostoto površinskega naboja kot tudi fibrilabilnost materiala. TEMPO oksidirane celulozne nanofibrile so bile nato uporabljene v kombinaciji z reaktivnimi jodiranimi alkani za nastanek premreženih gelov iz TEMPO oksidiranih celuloznih nanofibril. Tako pridobljenim gelom so bile določena kemijska struktura ter reološke in mehanske lastnosti. Iz teh je bilo moč ugotoviti, kako izbira zamreževala vpliva na končne lastnosti in ali je moč z uporabo različnih zamreževal te lastnosti prilagajati. Iz podatkov je moč sklepati da je izbira zamreževala pomemben faktor, ki vpliva na lastnosti končnega produkta. Hidrogelom so bili določeni tudi profili sproščanja učinkovin in njihova citotoksičnost. Sproščanje učinkovin poteka po difuziji prvega reda, hidrogeli pa imajo tudi necitotoksičen karakter.
Keywords: alkil jodidi; alkyl iodides; citotoksičnost; crosslinked hydrogels; cytotoxicity; Disertacije; mechanical properties; mehanske lastnosti; nanocellulose; Nanoceluloza; nanocelulozni hidrogeli; reologija; rheology; TEMPO oksidacija; TEMPO oxidation; zamreženi hidrogeli