Effect of Ti2AlC particles on the microstructure and elevated-temperature-deformation properties of gamma-TiAl alloys - Čegan, Tomáš (Materiali in tehnologije, 2014)
Intermetalne zlitine g-TiAl z množinskim deležem itrija x = 0,3 % in brez njega ter z različno vsebnostjo množinskega deleža ogljika od 0,9 % do 1,6 % so bile izdelane z vakuumskim indukcijskim pretaljevanjem v grafitnem lončku. Različne vsebnosti ogljika so bile dobljene pri različnih časih taljenja. Dobljeni vzorci so imeli volumenski delež Ti2AlC od 0,6 % do 3,7 % velikih paličastih karbidov v lamelarni osnovi iz lamel faz g-TiAl in a2-Ti3Al. Ugotovljeno je bilo, da se z večanjem volumenskega deleža Ti2AlC-karbidov velikost zrn osnove zmanjšuje od 430 %m do 35 %m. Opazilo se je tudi, da imajo drobnejši karbidi podobno sestavo. Njihova velikost je manjša od 1 %m, pojavljajo se večinoma po mejah zrn in tudi v lamelarnih zrnih. Tlačni preizkus je odkril, da imajo vsi vzorci relativno visoko mejo tečenja pri povišanih temperaturah: od 917 MPa do 623 MPa pri 600 °C in od 608 MPa do 547 MPa pri 800 °C. Najvišjo trdnost in najvišjo mejo tečenja je imel vzorec z najmanjšo vsebnostjo velikih, paličastih Ti2AlC-karbidov. Iz rezultatov je razvidno, da je utrjevanje pri povišanih temperaturah bolj posledica ogljika v trdni raztopini in drobnih karbidnih izločkov kot pa velikih paličastih Ti2AlC-karbidov.
Keywords: titanium aluminides; titanovi aluminidi; mechanical properties; mehanske lastnosti; microstructure; mikrostruktura; carbides; karbidi; carbon; ogljik