William Morris Davis, Anton Melik, level top ridges and slope processes in Slovenia - Gams, Ivan (Geografski zbornik, 2001)
Davisovo teorijo o erozijskem ciklu je v Sloveniji uveljavljal vodja slovenskegeografije, univ. prof. akad. dr. Anton Melik, ki je z mladimi sodelavci v petdesetih letih 20. stoletja izvedel v gričevju na panonskem in primorskem obrobju kartiranje slemenskih nivojev. To je bilo največje ciljno usmerjeno geomorfogenetsko raziskovanje v zgodovini slovenske geografije, katerega zaključke pa je potrebno preveriti v luči novejše sheme procesov in oblik pobočij. Navedeni so argumenti, da so "slemenski nivoji", to je na večjorazdaljo enakomerne višine slemen, kvartarne starosti in plod nenehnega zniževanja površja zaradi kemične erozije podtalne vode, globlje doline pa plod dodatnih procesov erozije prsti in premikanja prepereline.
Keywords: Davis, William Morris, 1850-1934; Melik, Anton, 1890-1966; physical geography; fizična geografija; geomorfologija; geomorphology; relief; topography; Slovenia; Slovenija