Go8podarske stvari. 0 skušanji kaijivosti gozdnega semena. Važno je za posestnike, kateri s semenom pogozdujejo, da seme, predno ga kupijo in sejejo, poskušajo, je li kaljivo ali ne, da so ognejo denarnih zgub in tie-Tspehov pri sejanji. Želod mora biti doraščen in ne piska v. Če ga po dolgem prerežeš, mora jedro rogasto zunanjo kupico popolno napolniti, rumeno-belo in sočnato biti. Jedru enaka mora biti tudi na koncu jedra se nahajajoča spodnja kal. Bukovo seme (žir) se po dolgem prereže. Jedro, kakor tudi na konci jedra se nahajajoča spodnja kal, sta bela, sočnata in frišna. Jedro ima sladek, man-deljnu podoben okus. Brestovo, jelšino in brezino seme se prere-zuje. Ako so jedra močnata in se iz strtih pokaže oljnata ali vodena tekočina, je seme pripravno za setev. Starost teh semen se ne more spoznati. Gabrov o seme se po dolžini prereže. Če se jedro tesno v kupici nahaja, je znamenje, da je seme dobro. >• Ce se od javorovega semena zunanja sivoru-java kupica odlušči, se najde jedro v lopatice spremenjeno, katere se zvite v kupici dobe. Če je barva zelena, lopatice sočnate in frišne, je seme za sete.v pripravno. Prerezano jesen ovo seme ima jedro vosku podobno, frišno, višnjevo bele barve in skominast okus. Zdravo borovo zrno ima črnorujavo barvo. Svet-lorujavo ali svetlosivo zrno je gluho. Prerezano ima belo jedro, ki tesno v kupici tiči. Če zrno stareš, prikaže se mastna frišna tekočina, katera ima smolnat duh. Smrekovo zrno je rujavo. Slabo seme je bolj majhno in nedorastlo. Ce se zrno stare, se pokažejo enaki nasledki, kakor pri boru. Ako je jelk in o (hojevo) seme zrelo, ima zunanjo kupico rujavosvetlo. Jedro bele barve in spodnja kal zelena. Če jedro stareš, prikaže se veliko lepodišečega trpentina. Majhno mecesnovo seme ima svetlorujavo, debelo in trdo kupico in je bolj trdo, ko borovo ali smrekovo seme. Sicer ima pa enake lastnosti, kakor ona dva. Splošno se pa kaljivost semen spozna, ako se v kako posodo dene dobre zemlje, vseje nekaj zrn, postavi posodo na gorek kraj in z vodo poškropi. Šilovno seme kali uže v 14—20 dneh. Ako ga ^/4 od gotovega števila kali, je seme prav dobro. Konečno se kaljivost semena še spozna, ako se železna plošča razbeli in gotovo število semena na-njo potrese. Dobro seme raz-poči, slabo se le počasi zogljeni.