Experimental investigation of the surface properties obtained by cutting brass-353 (alpha + beta) with an abrasive water jet and other cutting methods - Akkurt, Adnan (Materiali in tehnologije, 2014)
V industriji se uporabljajo različne metode za hitro, cenejše in stroškovno bolj ugodne metode rezanja z minimalno deformacijo površine. Poleg navadnih metod za rezanje trdih materialov in proizvodov se uporabljajo tudi netradicionalne, kot je abrazijsko rezanje z vodnim curkom (AWJ), laser, plazma, podvodna plazma in žična erozija. Izvršene so bile raziskave AWJ. Medenina se pogosto uporablja v industriji. V tej študiji je bil preiskan postopek rezanja medenine z AWJ. Glede na dobljene rezultate je ugotovljeno, da je za preiskovani material najboljša metoda abrazijsko rezanje z vodnim curkom.
Keywords: cutting methods; metode rezanja; abrasive water jet; abrazijsko rezanje z vodnim curkom; lastnosti površine; surface properties