The impact of the COVID-19 pandemic on the mental health of refugees - Manzoni, Dino (Dve domovini, 2024)
V procesu sistematičnega pregleda literature smo pregledali 256 člankov in jih 12 med njimi vključili v končni izbor. Sinteza rezultatov je pokazala, da so begunci po izbruhu pandemije COVID-19 doživljali znatno večjo psihološko stisko. Ključne težave, povezane z duševnim zdravjem beguncev, ki so jih obravnavale analizirane raziskave, so bile stres, anksioznost, depresija in posttravmatska stresna motnja. Pokazalo se je, da je bilo duševno zdravje beguncev med pandemijo tesno povezano z njihovimi slabimi življenjskimi pogoji in socialno-ekonomskim položajem, socialno izključenostjo, brezposelnostjo, neustrezno namestitvijo, pomanjkanjem dostopa do zdravstvenih in socialnih storitev, diskriminacijo ter dostopom do osnovnih potrebščin.
Keywords: begunci; COVID-19; duševno zdravje; pandemije; pregled literature; stres