Exploring the sustainability of the teaching profession - Schad, Elinor (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2022)
Pomanjkanje učiteljev in njihova fluktuacija je na Švedskem vse večji problem, vseeno pa so organizacijski dejavniki, ki prispevajo k omenjenima problemoma, slabo poznani. Pričujoča študija raziskuje izkušnje učiteljev z organizacijskimi procesi in poskuša identificirati pomembne delovne zahteve ter vire, povezane s poklicno trajnostjo učiteljev. V petih fokusnih skupinah smo uporabili polstrukturirane intervjuje. V študiji je skupaj sodelovalo 44 učiteljev (33 žensk in 11 moških), ki delujejo na jugu Švedske. Vsebino intervjujev smo analizirali z uporabo tematske analize in identificirali tri ključne teme, ki ilustrirajo vidike zaznav učiteljev: ovire, kultura ter vodenje. Izsledki kažejo, da so se udeleženci soočali s slabo organizacijsko strukturo, ki učinkuje tako na njihovo strokovno delo kot na zasebno življenje. Rezultati prispevajo h globjemu razumevanju dejavnikov, ki vplivajo na poklicno trajnost učiteljev na Švedskem.
Keywords: blagostanje; delovni pogoji; focus group; fokusne skupine; Sweden; Švedska; teachers; učitelji; well being; working conditions