Model Flores za optimizacijo proizvodnje električne energije na dereguliranem trgu - Bregar, Zvonko (Elektrotehniški vestnik, 2006)
Delno celoštevilcno linearno programiranje (ang. mixed integer linear programming (MILP) se v zadnjem casu cedalje bolj uveljavlja pri optimizaciji ponudbe posameznih proizvodnih podjetij na trgu eektricne energije 1, 2. Pri tem pristopu predpostavimo poznavanje vseh tehnicnih karakteristik obravnavanega sistema (npr. verige hidroelektrarn HE), poznavanje trenutnega stanja sistema (npr. stanja regulacijskih bazenov), napoved vrednosti sistemu eksternih dejavnikov (npr. dotokov v bazene po urah)in še napoved cen 8 elektricne energije za naslednji dan. Podobno kot pri navadnem linearnem programiranju (LP) izrazimo vse tehnicne omejitve obratovanja opazovanega sistema kot množico linearnih enacb in neenacb, kriterij optimizacije pa je maksimum dobicka. Pri tem so pri MILP nekatere spremenljivke lahko tudi celoštevilcne, s cimer veliko bolje prikažemo realne razmere kot pri navadnem LP. Pri uporabi MILP se navadno ne ukvarjamo z nacinom reševanja, temvec zadostuje uporaba komercialnih optimizacijskih paketov, saj so v zadnjem casu razvili številne nove metode kombinatoricne optimizacije, hkrati pa se v racunalnikih stalno povecujeta tako hitrost delovanja procesorjev kot tudi velikost pomnilnikov. Clanek predstavlja nov model MILP Flores, ki smo ga razvili na Elektroinštitutu Milan Vidmar za simulacije podajanja ponudb kratkrocno in dolgorocno na trgu elektricne energije. Teorijo modela smo povzeli po lastnem modelu PRAK 17, ki obravnava mogoce proizvodnje verig HE, organizacijo dela pa po splošnoenergetskem LP modelu MESSAGE 18 Mednarodne agencije za jedrsko energijo. Za ilustracijo smo v clanku prikazali rezultate modela Flores za primer obratovanja verige HE na Soci, vkljucujoc tudi nacrtovano crpalno elektrarno Avce na trgu EEX v Nemciji 14 in tedenski cikel obratovanja rehabilitirane HE Moste II+III 15.
Keywords: elektroenergetika; trg z električno energijo; linearno programiranje; veriga hidroelektrarn; dolgoročno planiranje