The effect of shaping and firing technology on the properties of ceramic tiles based on two different kaolinic clays - Sokolář, Radomír (Materiali in tehnologije, 2012)
Preizkušena je bila uporabnost dveh različnih kaolinskih glin z različnim razmerjem glavne neplastične (kremen) in glavne plastične komponente (kaolin), ki se ju sedaj uporablja v češki industriji ognjevzdržnih materialov in keramičnih ploščic. Preskušena je bila njihova uporabnost za proizvodnjo keramičnih teles s suhim stiskanjem in ekstrudiranjem. Dokumentirane so možnosti uporabe obeh vrst glin pri različnih ciklih žganja (hiter in počasen proces žganja) pri 1090-1170 °C za suho stiskanje in oblikovanje v orodjih plastičnih teles. Žgana telesa, izdelana iz plastičnih teles, imajo manjšo poroznost v primerjavi s suho stiskanimi telesi po enakem ciklu žganja. Stiskanje v orodjih ni primerna tehnologija za hitro žganje zaradi dejstva, da so preizkusni vzorci bolj nagnjeni k napihovanju med procesom hitrega žganja. Suho stisnjena telesa imajo, skladno z modelom, ki temelji na razporeditvi velikosti por, večjo verjetnost za odpornost proti zmrzovanju v primerjavi s telesi, stisnjenimi v orodju.
Keywords: ceramic; keramika; glina; kaolin; stiskanje; žganje; lastnosti