Adapting the Freiburg monosyllabic word test for Slovenian - Marvin, Tatjana (Linguistica (Ljubljana), 2017)
Govorna avdiometrija je eden od standardnih diagnostičnih pripomočkov pri ugotavljanju različnih tipov slušnega primanjkljaja ter pri preverjanju sporazumevalne funkcije pri pacientu, kjer s pomočjo testov slušne zaznave preverjamo, kakšna je pacientova zmožnost razumeti in ponoviti besede iz testa. V Sloveniji je v rabi Freiburški govorni preizkus (enozložni besedni in številčni preizkus), ki ga je razvil Hahlbrock (Hahlbrock 1953, 1960), za slovenske govorce pa leta 1968 priredil Pompe. V članku se osredotočimo na enozložni besedni preizkus, za katerega je bilo ugotovljeno veliko pomanjkljivosti predvsem z vidika pogostosti besed, saj test vsebuje kar precejšnje število izjemno redkih ali celo zastarelih besed. Ker je del sporazumevalne funkcije pri govorcu tudi zmožnost ugibanja slišane besede, je pri velikem številu govorcu neznanih besed pod vprašajem veljavnost izmerjenega rezultata, saj neznane besede govorec težje ugane. Test prenovimo tako, da najprej identificiramo manj pogoste in zastarele besede ter jih zamenjamo s fonetično podobnimi besedami, da obdržimo fonetično uravnoteženost testa. Nadomestne besede poiščemo z uporabo pisnega korpusa slovenščine Gigafida ter korpusa govorjene slovenščine GOS. Najbolj ustrezno kombinacijo nadomestnih besed, ki ohranja fonetično uravnoteženost testa, določimo z uporabo računskih algoritmov.
Keywords: enozložnice; freiburški govorni preizkus; govorjeni jezik; govorna avdiometrija; Slovene; slovenski korpus besed; slovenščina