Nefuzijska dinamična stabilizacija pri degenerativnih okvarah ledvene hrbtenice - Voršič, Matjaž (Zdravniški vestnik, 2009)
Izhodišča. S sodobnim načinom življenja in s staranjem prebivalstva se delež degenerativnih bolezni ledvene hrbtenice nenehno povečuje. Te bolezni predstavljajo velik odstotek obolevnosti aktivne populacije. Metode. Do nedavnega so se pri zdravljenju degenerativnih sprememb uporabljale predvsem različne tehnike rigidne fuzije, ki so strmele k trdni stabilizaciji okvarjenega segmenta. Te tehnike so pogosto vodile v dodatne degenerativne okvare sosednjih segmentov, zato se počasi razvijajo dinamični sistemi, ki ne potrebujejo fuzije. Nove operativne tehnike in inštrumentacija prinašajo boljše rezultate pri nekaterih, skrbno izbranih merilih. Rezultati. Rezultati v večjih centrih so spodbudni. Ker pa gre za novo metodo, še ne moremo ocenjevati dolgoročnih rezultatov. Na našem oddelku smo v 1. letu operirali 15 bolnikov, 11 smo jih osem mesecev po operaciji ocenili z ustreznimi ocenjevalnimi lestvicami in zaenkrat so rezultati zelo dobri. Razpravljanje. Cosmic je posteriorni nefuzijski dinamični inštrumentacijski sistem, ki je sestavljen iz transpedikularnih vijakov z gibljivo glavo, kar omogoča razporeditev bremena med sistemom Cosmic in hrbtenico ter omogoča fiziološko mikromobilnost v kaudo-kranialni smeri. Vijaki, ki so prevlečeni z bioaktivnim kalcijevim fosfatom, so medsebojno povezani z vzdolžno palico, ki jih povezuje na obeh lateralnih straneh in omogoča učinkovito stabilnost. Sistem omogoča predvsem odlično rotacijsko stabilnost. Glavna indikacija za uporabo sistema Cosmic je stenoza spinalnega kanala skupaj s spondilolistezo. Zaključki. Cosmic je posteriorni nefuzijski dinamični sistem, ki je nov korak v razvoju spinalne ledvene inštrumentacije in lahko učinkovito zamenja spondilodezo pri zdravljenju nekaterih degenerativnih bolezni ledvene hrbtenice.
Keywords: degenerativne bolezni; hrbtenica; Kirurgija; Kirurški postopki, minimalno invazivni; kirurško zdravljenje; Ledveno vretence; Lumbar Vertebrae; pathology; Patologija; Prostheses and Implants; Proteze in vsadki; Spinal Stenosis; Spinalna stenoza; Spondilolisteza; Spondylolisthesis; stabilizacija; surgery; Surgical Procedures, Minimally Invasive