Prediction of the nugget size in resistance spot welding with a combination of a finite-element analysis and an artificial neural network - Afshari, Davood (Materiali in tehnologije, 2014)
Cilj te preiskave je napovedati velikost področja pretalitve pri uporovno zvarjeni aluminijasti pločevini 6061-T6, debeli 2 mm. Kvaliteta in trdnost točkastega zvara določata celovitost konstrukcije, kar je odvisno predvsem od velikosti področja pretalitve. V tej študiji sta bili za napovedovanje velikosti področja pretalitve uporabljeni metoda končnih elementov in umetna nevronska mreža. Izbrani so bili različni parametri varjenja, kot sta varilni tok in čas varjenja, za skupni termično-električno-strukturni model končnih elementov. Za oceno numeričnih rezultatov je bilo izvršenih več preizkusov in izmerjena je bila velikost področja pretalitve. Rezultati, dobljeni iz analize končnih elementov, so bili uporabljeni za gradnjo modela umetne nevronske mreže za napovedovanje velikosti področja pretalitve. Rezultati so odkrili, da kombinacija teh dveh razvitih modelov lahko zanesljivo in hitro napove velikost področja pretalitve pri uporovnem točkastem zvaru.
Keywords: spot welding; uporovno varjenje; resistance spot weld; uporovni točkasti zvar; velikost področja pretalitve; nugget size; finite-element analysis; analiza končnih elementov; artificial neural networks; umetne nevronske mreže; aluminijeve zlitine; aluminium alloy; aluminum alloys