The crumbling or strengthening of social capital? - Iglič, Hajdeja (Družboslovne razprave, 2014)
Ekonomska kriza vnaša v vsakdanje življenje ljudi spremembe, negotovost in skrbi, kar vpliva na njihov socialni kapital. V literaturi zasledimo dva nasprotujoča si argumenta o vplivu kriznih dogodkov in materialne negotovosti na socialni kapital. Prvi poudarja instrumentalno naravo medosebnih odnosov in pomen osebne odvisnosti za razvoj družbene odgovornosti. Trdi, da povečana potreba po socialni opori, ki se pojavi v času krize, krepi socialna omrežja. V skladu z drugim argumentom pa medosebna odvisnost vodi v zapiranje družbene odgovornosti in solidarnosti v ozka družinska in sorodstvena omrežja, s čimer se krha socialni kapital med družbenimi skupinami in v družbi na splošno. Še dodatno lahko prevelika obremenjenost družinskih omrežij pripelje do njihovega razpada. Veljavnost obeh argumentov preverjamo s kvantitativno analizo podatkov o stanju socialnega kapitala v Sloveniji v času pred krizo in nekaj let po začetku krize.
Keywords: Social capital (Sociology); Socialni kapital (Sociologija); Social networks; Družbena omrežja; Trust; Zaupanje; Economic crises; Ekonomske krize; država blaginje