Diagnostična vrednost označevalcev pri sepsi - Žargaj, Anja (Zdravniški vestnik, 2017)
Izhodišča: Sepsa je življenje ogrožajoče nedelovanje organov zaradi nezadostnega odgovora gostitelja na okužbo, kadar bakterije vstopijo v kri oz. se v krvi razmnožujejo. V zadnjih letih za prepoznavanje motenj v delovanju organov uporabljamo točkovanje lestvice SOFA. Zlati standard pri diagnosticiranju sepse je mikrobiološka preiskava krvi. Zanesljivi označevalci za odkrivanje sepse v zgodnji fazi bi bistveno pripomogli k hitremu in učinkovitemu zdravljenju sepse. Metode: V prospektivni neinterventni raziskavi smo proučevali uporabnost C-reaktivnega proteina (CRP), prokalcitonina, indeksa CD 64 na nevtrofilcih, koncentracijo nevtrofilcev in koncentracijo paličastih nevtrofilcev pri diagnosticiranju sepse. Vključenih je bilo zaporednih 46 bolnikov intenzivnega oddelka, ki so bili tja sprejeti zaradi težke okužbe, ter 10 zdravih oseb za kontrolno skupino. Bolnike so obravnavali rutinsko po načelih dobre klinične prakse. Rezultati: Statistično značilne razlike med skupinama smo ugotovili pri indeksu CD 64, prokalcitoninu in koncentraciji paličastih nevtrofilcev, medtem ko pri CRP in koncentraciji nevtrofilcev razlika ni bila statistično značilna. Najvišjo diagnostično vrednost sta imela koncentracija paličastih nevtrofilcev (AUC 0,91) in PCT (AUC 0,84). Kombinacija označevalcev pa ni imela boljše napovedne vrednost kot koncentracija paličastih nevtrofilcev oziroma PCT. Zaključki: Indeks CD64 je bil eden manj diskriminativnih za ločevanje med sepso in okužbo brez sepse pri bolnikih v enoti intenzivne interne medicine.
Keywords: CD 64 antigen; C-reactive protein; CRP; indeks CD 64; neutrophil; nevtrofilci; procalcitonin; prokalcitonin; sepsa; sepsis